Voimavarakeskeinen työnohjaus

MITÄ ON VOIMAVARAKESKEINEN TYÖNOHJAUS?


Se on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä. Se on työhön, työyhteisöön, omaan työrooliin ja ammatti-identiteettiin liittyvien kysymysten, kokemusten, tunteiden, erilaisten ilmiöiden sekä merkitysten pohtimista ja jäsentämistä yhdessä koulutetun työnohjaajan kanssa.

Työnohjaus on myös omasta työhyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta huolehtimista ja sen ylläpitämistä.


Voimavarakeskeinen työnohjaus on luottamuksellinen ja tasavertainen yhteistyösuhde asiakkaan ja työnohjaajan välillä. Siinä työnohjaajalla on käytössään dialoginen ja reflektiivinen työote sekä ratkaisukeskeisten ja narratiivisten menetelmien työkalut. Taustateoria nojaa sosiaalisen konstruktionismiin. 


Voimavarakeskeisenä työnohjaajana tuen työnohjattavieni oman toimijuuden säilymistä ja vahvistan työntekijän omia  voimavaroja. Pysähdyn aktiivisesti ja myötäelävästi kuuntelemaan sekä pyrin mahdollistamaan yhteisen ymmärryksen lisääntymistä, keskittyen mahdollisimman moninäkökulmaisen keskusteluilmapiirin synnyttämiseen ohjaustilanteissa. 
Tavoitteet työnohjaukselle nousevat työnohjattavilta itseltään.

Työnohjaajana en anna valmiita ohjeita ja neuvoja, mutta autan työnohjauksellisin menetelmin ja dialogisin kysymyksin ohjattavia löytämään itse omia oivalluksia, näkökulmia ja mahdollisia ratkaisuja omaan työhönsä liittyen.

Tapani työskennellä työnohjaajana pohjautuu dialogiseen keskusteluun mutta toiminnalliset -sekä taideterapeuttiset menetelmät ovat käytössäni, jos niitä erikseen toivotaan liitettäväksi työnohjaukseen.


Työnohjausta on mahdollista saada niin yksilö, ryhmä- kuin työyhteisötyönohjauksena. 

Myös Case-työnohjaukset ovat  mahdollisia. Niissä keskitytään erityisesti haastavien asiakastilanteiden herättämiin kokemuksiin, tunteisiin ja ajatuksiin niitä moninäkökulmaisesti reflektoiden. Sekä pyritään tukemaan työntekijää pääsemään haastavissakin tilanteissa eteenpäin.

Case-työnohjauksissa vahvuutenani on pitkä ja monipuolinen työkokemus aikuispsykiatrialta sekä kokemukseni lastensuojelun kentältä.


Työnohjauksen prosessinomaisuuden vuoksi sille on tärkeää varata riittävästi aikaa. Työnohjauksesta tehdään  työnohjaussopimus ja siinä määritellään myös sopimuskauden kesto. Kesto voi esimerkiksi olla puolivuotta tai vuosi kerrallaan. Ohjaukset toteutuvat säännöllisenä ennalta sovittuna prosessina esimerkiksi 4 viikon välein.  Kesto ryhmätyönohjauksissa vaihtelee 1  1/2h -2h välillä ja yksilötyönohjauksissa 1- 1  1/2h välillä tilaavan tahon toiveesta riippuen. Myös tiiviimmin tai harvemmin toteutuvat tapaamisvälit ovat mahdollisia. 

Yksilötyönohjauksia toteutan joko asiakkaan omalla työpaikalla tai Voimavarafabriikin tiloissa. Ryhmätyönohjaukset toteutan aina asiakkaiden työpaikalla. 
Etäohjaukset myös mahdollisia !

PYYDÄ TARJOUS!